Zvolenské vanilkové pivo
30.03.2010 20:54
V dnešnom recepte dňa sa svami podelím o svoj recept ktorý som vyskúšal pred pár dňami. Je to na špecial ktorý som Zvolenské vanilkové pivo. Je to recept v našich končinách dosť netradičný ale výsledok je dokonalý.
Na recept som použil sladový výťažok ale len s toho dôvodu , že som nemal čas vyrábať sladinu doma.
Recept:
25 l vody
sladový výťažok 3 kg
50 g žateckého chmelu
50 g chmelu sládek
7 g kvasnice Coopers – vrchné kvasenie
1 ks vanilkový struk
Sladový výťažok rozmiešame vo vode a necháme zohriať na 90 stupnou a povaríme ho 5 minút. Nasleduje chmelovar a to 50 g žateckého chmulu – 60 minúť, následne pridáme 35 g chmelu sládek 20 minút, na koniec pridáme 15 g chmelu sladek – 7 minút.
Všetko následne prefiltrujeme a dáme znova do hrnca. Pridáme vanilkový struk ktorý predtým rozrežeme a vyškrabeme stred. Všetko povaríme ešte 15 minút. Pivo následne prelejeme do kvasnej nádoby aj s vanilkov- nefiltrujeme. Po dosiahnutí kvasnej teploty pridáme kvasnice a necháme kvasiť cca 7 dní. Začiatočná hustota piva je 1045 kg /m3 ( pre polské hustomery 12).
Finálna hustota je rôzna pohybuje sa od 1025-do 1015 kg /m3.
Autor:Peter Štubňa- Regius Zvolen
———
Späť